ИК "Пан" е едно от първите частни издателства в България. Създадено е в края на 1990 г. от Любомир Русанов, Костадин Костадинов и Валери Манолов. По-късно към тримата съдружници се присъединява и Цанко Лалев.

Издателството се утвърждава като водещо в представянето на българската и световна литература за деца. Партньори на ИК "Пан" са редица американски и европейски издателства, както и литературни агенции.

Издателството е носител на Наградата на Асоциация „Българска книга“ за най-добре издадена книга, на Наградата “Христо Г.Данов” и на Наградата на Министерство на културата за цялостен принос в областта на културата.

Поредиците на ИК ”Пан” са добре познати вече на няколко поколения български деца.

"25 ВЕЧНИ ДЕТСКИ РОМАНИ" - представя двадесет и пет заглавия от световната класика за деца и юноши, които са не само увлекателно четиво, а и неразделна част от обучението по литература.

"БЪЛГАРСКА КЛАСИКА ЗА ДЕЦА" - съдържа най-добрите романи, приказки и стихотворения, създадени от български писатели. Поредицата е също неразделна част от обучението по български език и литература.

"МАЙСТОРИ НА ПРИКАЗКАТА" – съдържа най-ценното от световната приказна съкровищница. Сборниците включват както народни и авторски приказки, така и творби, непревеждани на български език. 

"КНИГИ ЗА УЧЕНИКА" – представя литературни произведения, включени в учебната програма. Текстовете са придружени с критически анализи и оценки от различни гледни точки, с проблемни въпроси, тематични разработки, животопис - съобразно съвременните методически изисквания.

Изключително популярни са също илюстрираните романи на издателство “Пан”, луксозните енциклопедии, сборниците с приказки, картонените и панорамни книги за най-малките, помагалата за детските градини, както и комплектите с образователни карти.