0

Полезно за родителите

От доста време в главите ни се въртеше идеята да направим „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“ с цветни илюстрации. Невероятно е, че за толкова много години никой не се беше заемал с тази задача. Да направиш нещо за първи път винаги е много вълнуващо, но си има и своите предизвикателства. Решихме да поверим този специален проект на Биляна Караманолева. Предлагаме Ви един разговор с нея за вдъхновението, трудностите и особеностите при работата по „цветния“ Ян Бибиян.
Агресията съпътства целия ни съзнателен живот. В съзнанието и мозъчните ни структури вероятно има много мрак и тъмни коридори, страховити лабиринти, в които зловещо проскърцва чувство за безизходност и агресия. Задачата ни като родители е да направим всичко възможно тези пространства в съзнанието на нашето дете да останат заключени. Да отворим светлите стаи, в които има състрадание, доброта, съчувствие и оптимизъм. Никое дете не се ражда крадец, лъжец или престъпник. Ключът е в нас, родителите.
Запитвали ли сте се как се отразява електрониката върху психиката на децата ни? Телефони, лаптопи, електронни игри – всички тези екрани бавно и неумолимо променят ума на детето, правят го изнервено и асоциално, намаляват възможностите му за позитивно развитие в училище, влияят на физиката му.
Ако сте оставили четенето да се плъзне по периферията на вашето ежедневие, сега е моментът да го върнете. Направете място и време за книги, които четете за себе си и книги, които четете с детето си. Ако искате да отгледате читател, бъдете читател.
Коледа идва, а с нея и дългите дни вкъщи, прекарани на топло. За някои звучи като идилия, за други (родители на малки деца) това може да бъде изтощително. Малчуганите имат нужда от постоянни игри и занимания, което значи нула свободно време за мама и тати. И ето, че на помощ идват занимателните книжки: за оцветяване, с упражнения, с пъзели и загадки, със стикери. Тук ще ви представим и няколко причини (освен очевидните) защо е хубаво да инвестирате в тях.
Костадин Костадинов, Валери Манолов и Любомир Русанов създават едно от първите частни детски издателства у нас преди 30 години. По-късно към тримата съдружници се присъединява и Цанко Лалев.