0

Полезно за родителите

С тантрумите (или тръшкането) се сблъскваме първоначално около втората година на детето. Това е период на интензивно развитие, поради което детето все още не е готово да разпознава и заявява желанията и емоциите си по начина, по който родителите очакват. Освен това, малчуганите тепърва откриват света, своите възможности и граници в него, което също е динамичен и емоционално натоварен процес. Много често има разминаване между това, което детето иска да направи самò и това, което възможностите му му позволяват.
Какво би могло да предопредели постъпките на детето? Как се развива детското съзнание, за да може да различава добро от лошо? В зависимост от тяхната възраст разбирането и разсъжденията на децата се различават. Ако отделим време и се запонзаем с тези възрастови особености, ще можем да разбираме чувствата, реакциите и постъпките на любимите си същества по-добре. Моралното ни развитие зависи от много от интелектуалното ни развитие и преминава през различни стадии: морален реализъм, морална реципрочност, автономен морал.
Цветна и слънчева есенна седмица, но прогнозата за уикенда не е обещаваща... Как да прекараме приятно дъждовните дни с малко дете вкъщи? Ето някои идеи, с които да превърнете времето ви заедно в забавление.
Иска ми се детето ми да е по-общително на площадката, да се сприятелява с децата и да отговаря на възрастните, когато го заговарят. Бих се радвала да подхожда към новите неща с любопитство, а не – със страх. Детето ми се срамува, а аз не знам има ли нужда то да му помогна и как. Какво да правя?
Детето е прието в ясла или детска градина! Главата и сърцето на мама са във вихър от емоции. Това е краят на една ера – заслужава си да подготвите себе си и детето за тази промяна и накрая да го отпразнувате подобаващо. Предстои ви емоционален период на интензивни промени за двете страни – и за майката, и за детето – така наречената адаптация! Настройте се психически, че ви предстоят промени, но се опитайте да нямате очаквания, защото има много фактори, които не зависят от вас. Отделете време, за да помислите и да си представите как ще протичат дните ви в този период. Така ще можете да планирате и подготвите дори и детайлите, които иначе биха ви стресирали ненужно.
Комуникацията между детето и родителите започва в утробата. Тогава все още нероденото бебе свиква с гласовете на мама и татко, опознава различни вкусове и усеща допир. След появата си на бял свят, бебето започва да открива и изследва света много интензивно. Сетивата и мозъкът му се развиват без почивка и съвсем скоро комуникацията започва да става по-пълноценна. Ние, родителите, се опитваме да привлечем и да задържим вниманието на нашето мъниче към нас или към интересна за него книжка или играчка. Това е така нареченото споделено внимание. То е ценна основа за развитието на уменията за концентрация и общуване.
Социалното и емоционално развитие на децата се осъществява при контакта им с възрастни и връстници. Мястото на децата е сред връстници. Така те се научават да споделят играчките си, да формират и запазват приятелства, да контролират импулсите си и да спазват различни социални и полови роли.
В последната година и половина на децата им е особено трудно. Изолирани са социално, отделени са от съучениците и приятелите си, както и всичко, което ги кара да се чувстват „нормално“. Със сигурност и на родителите не им е лесно, което води до една не много позитивна атмосфера вкъщи. Но вместо просто да се дразним един на друг може да помислим как да трансформираме времето у дома в нещо полезно и приятно. Най-вече как да подпомогнем развитието на емоционалната интелигентност (EQ) у децата, защото тя е ценен помощник в справянето с предизвикателствата на живота.
От доста време в главите ни се въртеше идеята да направим „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“ с цветни илюстрации. Невероятно е, че за толкова много години никой не се беше заемал с тази задача. Да направиш нещо за първи път винаги е много вълнуващо, но си има и своите предизвикателства. Решихме да поверим този специален проект на Биляна Караманолева. Предлагаме Ви един разговор с нея за вдъхновението, трудностите и особеностите при работата по „цветния“ Ян Бибиян.
Агресията съпътства целия ни съзнателен живот. В съзнанието и мозъчните ни структури вероятно има много мрак и тъмни коридори, страховити лабиринти, в които зловещо проскърцва чувство за безизходност и агресия. Задачата ни като родители е да направим всичко възможно тези пространства в съзнанието на нашето дете да останат заключени. Да отворим светлите стаи, в които има състрадание, доброта, съчувствие и оптимизъм. Никое дете не се ражда крадец, лъжец или престъпник. Ключът е в нас, родителите.
Запитвали ли сте се как се отразява електрониката върху психиката на децата ни? Телефони, лаптопи, електронни игри – всички тези екрани бавно и неумолимо променят ума на детето, правят го изнервено и асоциално, намаляват възможностите му за позитивно развитие в училище, влияят на физиката му.
Ако сте оставили четенето да се плъзне по периферията на вашето ежедневие, сега е моментът да го върнете. Направете място и време за книги, които четете за себе си и книги, които четете с детето си. Ако искате да отгледате читател, бъдете читател.
Коледа идва, а с нея и дългите дни вкъщи, прекарани на топло. За някои звучи като идилия, за други (родители на малки деца) това може да бъде изтощително. Малчуганите имат нужда от постоянни игри и занимания, което значи нула свободно време за мама и тати. И ето, че на помощ идват занимателните книжки: за оцветяване, с упражнения, с пъзели и загадки, със стикери. Тук ще ви представим и няколко причини (освен очевидните) защо е хубаво да инвестирате в тях.
Костадин Костадинов, Валери Манолов и Любомир Русанов създават едно от първите частни детски издателства у нас преди 30 години. По-късно към тримата съдружници се присъединява и Цанко Лалев.