0

Книги от Ерих Кестнер

Запознайте се с...
Ерих Кестнер

Ерих Кестнер (1809-1974) е роден в Дрезден. Израства в дребнобуржоазна среда, в семейството на майстора-седлар Емил Кестнер и домашната прислужница Ида Аугустин.

През 1913 г. постъпва в педагогически колеж в Дрезден, но напуска през 1916 г., малко преди да завърши. Година по-късно, още ученик, Кестнер е мобилизиран и като артилерист участва в Първата световна война. Завършва гимназия с отличие и получава за това „Златната стипендия на град Дрезден“.

Следва литература, история, философия и театрознание в Лайпциг, като дори успява да защити докторска дисертация. После се преселва в Берлин, сътрудничи на редица вестници със стихотворения, репортажи и рецензии и си създава име на блестящ хуморист и сатирик, както и на проникновен писател за деца.

След края на Втората световна война Кестнер се установява в Мюнхен, където заедно със завърналите се от емиграция приятели основава литературното кабаре „Ди Шаубуде“ – за него написва множество песни, оформили модерния немски градски шансон.

Автор е на много романи за деца, между които “Това се случи на 35 май” (1933) и „Хвърчащата класна стая” (1934). През 1960 г. Кестнер е награден с най-високото отличие за детска литература - медала „Андерсен”.