0

5-те предимства на занимателните книжки

Коледа идва, а с нея и дългите дни вкъщи, прекарани на топло. За някои звучи като идилия, за други (родители на малки деца) това може да бъде изтощително. Малчуганите имат нужда от постоянни игри и занимания, което значи нула свободно време за мама и тати. И ето, че на помощ идват занимателните книжки: за оцветяване, с упражнения, с пъзели и загадки, със стикери. Тук ще ви представим и няколко причини (освен очевидните) защо е хубаво да инвестирате в тях.
5-те предимства на занимателните книжки

1.Подобряват концентрацията:

Оказва се, че е все по-трудно за децата да седят неподвижно и да се концентрират. Това може да бъде подпомогнато от занимателните книжки, които обикновено съдържат прости, но достатъчно забавни задачи. Така помагате на детето да задържи вниманието си върху едно нещо, но и постепенно го учите този период на съсредоточаване да става все по-дълъг.

2. Развиват фината моторика:

Правилното държане на химикалки, моливи, пастели и ножици се постига с практика. Какъв по-забавен начин децата да усвоят това освен със лесни и интересни дейности като рисуване, оцветяване, свързване на точки и решаване на лабиринти. Тези упражнения помагат на децата да укрепят мускулите на ръцете и пръстите, и да подобрят контрола си върху писалката.

3. Спомагат за емоционалното и психологическото развитие:

Чувствата на гордост и удовлетворение, които децата изпитват, когато изпълняват някаква дейност или упражнение, е особено важно. Така детето се зарежда с увереност, а това му позволява да се справя с предизвикателствата в училище, спорта и дома по положителен начин. Едно дете е по-склонни да успее, когато вярва, че е способно.

4. Развиват креативността:

Книжките за оцветяване, решаване на загадки или пъзели, развиват въображението и фантазията на децата. Те попадат в един друг фантастичен свят, който им е напълно подвластен. Чрез този процес децата развиват творческите си умения и се учат на креативност. Оцветяването и интересните задачи, им помагат да разширят творческия си хоризонт по един забавен и непринуден начин.

5. По-малко време пред екрана

Проучванията показват, че децата прекарват поне 4 часа на ден в пасивно гледане на екран. И тази цифра е по-голяма в дните, когато времето не става за игра на открито. Но ако предложите правилната книжка със занимания, детето ви ще бъде по-ангажирано и по-спокойно, отколкото ако го оставите да се взира в лаптопа или телевизора.

Ако имате нужда от повече занимателни книжки вкъщи, разгледайте нашите предложения.