0

Да отгледаме четящо дете

Ако сте оставили четенето да се плъзне по периферията на вашето ежедневие, сега е моментът да го върнете. Направете място и време за книги, които четете за себе си и книги, които четете с детето си. Ако искате да отгледате читател, бъдете читател.
Да отгледаме четящо дете

Бебешките книги са необходимост

Може да си мислите, че нямате нужда от книги докато детето ви не е проходило, но не е така. За бебетата е особено полезно да слушат истории, така че не губете време. Четете на глас всеки ден. Можете да прочетете всичко на едно новородено: готварска книга, роман, ръководство за родители. Съдържанието няма значение. От значение е звукът на гласа ви, ритъмът на текста и самите думи. Изследванията показват, че броят на думите, на които е изложено бебето, има пряко влияние върху развитието на говора и грамотността. Но тук е уловката: говорът трябва да бъде на живо и насочен към детето. Включването на телевизор или дори аудио книга не се брои.
Скоро детето може да започне да издава звуци в отговор на четенето ви. Ето защо много книги за тази възраст съдържат измислени думи или животински звуци - те са по-лесни за имитация. Ако детето ви издаде шум, отговорете. Може да няма смисъл за вас, но това е комуникация.


Малки деца (1 година до 3 години)

Всички знаем колко важно е четенето за интелектуалното, социалното и емоционалното развитие на малкото дете. Когато им четете, те възприемат всичко: думи и езикова структура, числа, цветове, форми, животни, противоположности, сравнения и всякаква полезна информация за това как работи светът. Нещо повече, когато четете на глас, вашето дете свързва книгите с познатия, обичан звук на гласа ви, и физическата близост, която четенето заедно носи. Помагате на детето да изгради положителна асоциация с книгите, която остава за цял ​​живот.

Имайте предвид, че четенето се случва през целия ден, не само преди лягане. Предложението да четете книги с вашето дете е един от най-добрите начини, в някои дни единственият начин, да го накарате да се успокои и съсредоточи. Насладете се на тези моменти, дори когато навън все още е светло.

Уважавайте предпочитанията на вашето дете. Точно както то не харесва вашата салата от моркови, така може и да не оцени изящния сюжет на любима ви книга от детството. Дори и вие да не се вълнувате от феи или говорещи камиони, малкият читател се. Затова насърчавайте малчуганът да изрази това, което му харесва в книгите. И не забравяйте да оставяте детето само да обръща страниците, за да контролира темпото на историята.

Нормално е то да ви прекъсва. Не се увличайте чак толкова много в собственото си четене, че да игнорирате коментарите и въпросите на детето си. Прекъсванията показват, че на него му е интересно. Ако се хванете да казвате: „Просто ми позволи да завърша тази страница“, спрете и помолете детето да повтори въпроса. Ако не предизвикате любопитство с разказа, тогава опитайте с картинките. Попитайте го какво вижда на страницата или го помолете да разкаже своя история по илюстрацията.

Разширете света на вашето дете постепенно. Понякога малките деца се захласват по определена книга, която изучават с дни. Не им отказвайте книгите, които харесват, но се опитайте да ги насочите активно и към други. Най-важното е, не се страхувайте да излагате малките деца дори на сложни теми. Всички те могат да бъдат поднесени интересно и достъпно интересни чрез подходящата книга.

четящо дете

Ако се чудите защо е толкова важно децата ви да четат, вместо да откриват света чрез Интернет, ето няколко примера:

1. Четенето развива интелекта на децата. Посредством книгите то обогатява лексиката си и способността да преразказва ситуации.

2. Колкото по-рано децата се научат да четат, толкова по-голяма вероятност има да прояви учебните си амбиции.

3. Четенето помага на децата да развият самостоятелност и самочувствие на възрастен.


4. Благодарение на четенето децата започват да осмислят и разбират света и ситуациите, в които попадат.


5. Четенето отвежда децата в непознати земи и ги среща с колоритни герои. Това разширява мирогледа им и ги прави любознателни.


6. Колкото повече четат децата ви, толкова по вероятно е да открият своето призвание за в бъдеще именно в прочетените книги.


7. Децата често се чувстват натоварени с отговорности. Четенето ще им даде усещане за свобода и ще ги разтовари от ежедневните учебни дейности.


8. Четенето подобрява изказа и структурата на изреченията на децата. Те ще се изразяват все по-ясно и аргументирано.


9. Четенето е ключът към доброто писане. Децата ви ще се представят все по-добре на писмените упражнения – както граматически, така и семантично.


10. Книгите имат голяма заслуга за оформяне на модела за добро и зло във въображението на децата. Любимите герои също оказват влияние върху поведението и чувството за справедливост.

11. Четейки, децата се забавляват като проследяват приключенията на персонажите, страдат и се радват заедно с тях.

12. Съвет за родители – четете на децата си от най-ранната им възраст. Правете го с желание и подходяща интонация. По този начин ще възбудите интереса им по-рано да се научат да разбират буквите, за да видят какво се крие зад цветната корица.

И така, с коя книжка мислите да започнете?