0

Стъпки за успешна адаптация в детската градина и яслата

Детето е прието в ясла или детска градина! Главата и сърцето на мама са във вихър от емоции. Това е краят на една ера – заслужава си да подготвите себе си и детето за тази промяна и накрая да го отпразнувате подобаващо. Предстои ви емоционален период на интензивни промени за двете страни – и за майката, и за детето – така наречената адаптация! Настройте се психически, че ви предстоят промени, но се опитайте да нямате очаквания, защото има много фактори, които не зависят от вас. Отделете време, за да помислите и да си представите как ще протичат дните ви в този период. Така ще можете да планирате и подготвите дори и детайлите, които иначе биха ви стресирали ненужно.
Стъпки за успешна адаптация в детската градина и яслата

Често срещани реакции, за които трябва да сме готови са: смущения в съня, резки смени на настроенията и търсене на помощ за дейности, с които детето до скоро се е справяло успешно само. Може да има загуба на апетит или да стане взискателно и придирчиво към храната си. Често в този период децата, които до скоро са спазвали правилата вкъщи, започват да ги игнорират. Това поведение може да е противопоставяне на изискванията към него или просто умора. Възможно е детето да стане по-чувствително при раздяла с Вас и да плаче дори и при кратко отделяне. Това може да е придружено с нежелание да комуникира с други хора – познати и непознати. Така детето демонстрира колко много значите за него, и че не е готово да приеме, че без мама може да му е приятно.

Как можем да си помогнем?

  • При записването се поинтересувайте как минава денят на децата и се опитайте да въведете и вкъщи дневен режим, близък до този в яслата или градината. Съобразете се с предложенията на персонала, защото те имат опит и съветите, които ви дават могат да се окажат много по-полезни, отколкото очаквате.
  • Стимулирайте самостоятелността на детето си. Покажете му как да се съблича, облича и обува самò и го подкрепяйте да завършва започнатото. Не се старайте да спестите безпорядъка от самостоятелното хранене, а се заредете с търпение. Самостоятелността на детето повишава неговата увереност и му помага да пристъпи прага на „новото“ с интерес и любопитство, а не със страх от непознатото.
  • Планирайте премахването на пелените. Помислете дали ще действате самостоятелно вкъщи или ще разчитате на подкрепата на персонала в детското заведение. Подгответе се с необходимото количество резревни дрехи според сезона.
  • Създайте реалистични очаквания у детето си. Не му казвайте, че ще е много хубаво, а му дайте възможност самò да си създаде впечатления и зачитайте мнението и чувствата му. Направете си разходки до яслата или градината и поговерете за дейностите там и игрите на двора. Подчератайте, че всички родители идват, за да си вземат децата (никой не нощува там, защото градината не работи). Включете детето в пазаруването за новото начинание – изберете заедно дрехите, раничката или подарък за цялата група.
  • Подгответе се с детски книжки по темата. Те са написани от специалисти и ще ви помогнат да поднесете информацията по разбираем за детето начин. Няколко подходящи варианта може да видите тук.
  • Планирайте отпуската си правилно – използвайте я в периода на адапация на детето, за да можете да бъдете на разположение, ако се наложи.
  • При контакта с повече хора, детето ви се сблъсква с нови за неговия организъм вируси и бактерии. Попитайте вашия педиатър за съвет как да реагирате при първи симптоми и как да подкрепите организма на детето си, докато игражда имунитет.
  • На вас и на детето ви предстои да развиете ново умение – как да се разделяте. Като всяко ново и непознато нещо в началото е малко страшно и е нормално детето да се съпротивлява на промените. Потърсете съветите на детски психолог, ако имате конкретни въпроси или притеснения относно адапатацията на детето. Готовността на майката е от ключово значение за успешната и бърза адапатация. Имайте предвид, че детето усеща вашите притеснения за предствоящото, така че се постарайте да направите всичко необходимо, за да сте спокойни и да му бъдетете опора. Нека то да вижда във вас увереност и вяра, че то ще се справи с предизвикатекството.

Адаптацията (и колко бързо ще се случи тя) зависи от всички участници – дете, родители, учители. Най-добрият и правилен начин за общуване с персонала на детското заведение е да изградите отношения, основаващи се на доверие, взаимно уважение и благодарност. Тези отношения са част от личния пример, който възрастните даваме на децата и не са за пренебрегване.

Текст: Евелина Чанева от "Психология и ранно детско развитие"