0

Ян Бибиян през очите на Биляна Караманолева

От доста време в главите ни се въртеше идеята да направим „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“ с цветни илюстрации. Невероятно е, че за толкова много години никой не се беше заемал с тази задача. Да направиш нещо за първи път винаги е много вълнуващо, но си има и своите предизвикателства. Решихме да поверим този специален проект на Биляна Караманолева. Предлагаме Ви един разговор с нея за вдъхновението, трудностите и особеностите при работата по „цветния“ Ян Бибиян.
Ян Бибиян през очите на Биляна Караманолева

1. Ян Бибиян е любим литературен герой, изобразяван много през годините, но никога в цвят. Kак подходихте към тази особена задача? 

Много ми се искаше да съчетая усещането за епохата, в която е писана книгата и съвременната визия, с която са израснали читателите. За мен това беше водещо в начина на работа. Голямо предизвикателство беше, че двете книги са доста различни и като тематика, и като възраст на героите, и като събития. Любопитно ми беше да видя илюстрации към книгата, но освен малко черно-бели към едно по-старо издание, не успях да намеря нищо друго.

Определено според мен по-популярна и позната е първата книга - Ян Бибиян. Тя е с много динамичен сюжет, с повече герои, интересни, фантастични, с драматични обрати и събития. Образите и композициите се появяваха, докато четях текста и нямах търпение да ги реализирам. Разглеждах доста снимки от времето, в което е писана книгата - градове, превозни средства, облекло, искаше ми се да присъства истинското в тази иначе съвсем фантастична история.

2. Имахте ли затруднения с някоя от илюстрациите? Как се справихте?

Във втората книга имаше много предизвикателства - героите вече не са деца, отиват на друга планета, срещат се с жителите и. Ян Бибиян на Луната за мен беше не толкова динамична, колкото описателна - за това неизвестно за времето, по което е писана книгата, космическо тяло. Луната е толкова привлекателна и загадъчна за всички и до днес. Това исках да се усети в илюстрациите, но и те да отговарят много точно на детайлните описания на автора. Героите и пейзажите са обрисувани с изключителна точност от Елин Пелин. За мен беше важно да пресъздам неговото виждане за Луната и лунагите, но в същото време и да изобразя тази загадъчност и любопитство, което земните герои изпитват.

3. Къде търсите вдъхновение?

Някои илюстрации стават бързо, други ги мисля дълго време. Тогава започвам да гледам много снимки, кадри от филми, илюстрации, свързани с темата, и от многото образи и зрителни възприятия винаги изплува решението за композиция, герои, пейзажи...

4. Имате ли интересна история свързана с някоя от илюстрациите?

Всяка илюстрация за мен има своя история. За да пресъздам частта с летящите магарета гледах кадри от филма „Аватар“. Искаше ми се, от една страна, картините да са интересни и близки до децата, които приемат съвременните технологии като нещо, което винаги е съществувало. От друга страна ми се искаше изображенията да носят част от историята и духа на 30те години на миналия век.  Духът на епохата всъщност беше моето вдъхновение.