0

Дъждовен уикенд с малко дете... Какво да правим?

Цветна и слънчева есенна седмица, но прогнозата за уикенда не е обещаваща... Как да прекараме приятно дъждовните дни с малко дете вкъщи? Ето някои идеи, с които да превърнете времето ви заедно в забавление.
Дъждовен уикенд с малко дете... Какво да правим?

Дневният режим е важен и е препоръчително да се придържаме към график, близък до този, с който детето е свикнало в градината. Децата между 2 и 4 години няма да могат да задържат вниманието си за повече от 20 минути, така че, за да съчетаем полезното с приятното, и за да оптимизираме времето си, най-добре е да редуваме психическа и физическа активност. Например, можем да пуснем музика и да потанцуваме или да направим йога, а после да редим пъзел или да рисуваме. Важното е да се настроим за разнообразие от активности.


Монтесори занимания

Ежедневните домашни задължения могат да бъдат поднесени по креативен начин. Монтесори заниманията стимулират самостоятелността, като дават възможност на детето да натрупа опит,  извършвайки дейностите от ежедневието. Позволете детето да избере каква да е закуската и да се включи в приготвянето и сервирането ѝ. Позволете му да реже с подходящ нож, да сгъва салфетки, да подреди приборите и да почисти накрая.  Ако готвенето му е допаднало, можете заедно да планирате менюто и седмичното пазаруване. За целта на това занимание, можете заедно да изрежете снимките на желаните продукти от рекламната брошура и да ги залепите на лист. Със същите картинки можете да запазите и любимите си рецепти. А защо не и да си направите готварска книга? Така бихте могли да включите детето си във всички домашни задачи, стига да му покажете бавно и ясно кое как се прави.

Развиващи и образователни игри

След закуска, можете да се захванете с редене на пъзели и мозайки, нанизване на мъниста, игра с пластилин, сортиране по цвят (форма или вид), оцветяване, конструктор и други занимателни игри. Можете да научите детето да реже с ножица. Започнете първо от правилния захват и го оставете просто да кълца, а по-късно – да реже по линия или да изрязва.

Когато детето се измори да стои на едно място, можете да предложите други тип развиващи игри - дихателни упражнения. Те подпомагат езиково-говорното развитие на детето и подобряват комуникативните умения като цяло. Такива игри са правенето на сапунени мехури, надуване на балони, духане на свещ, надуване на свирка или дори рисуване (духащи флумастери или духайки боята в различни посоки).

Домашен майстор

Можете да направите заедно хранилка за птички, тесто за моделиране, палатка в хола, да подлепите любимите книжки или да ремонтирате нещо с общи усилия. В такъв тип дейности основната идея е детето да се чувства приобщено и да му се даде възможност да наблюдава целия процес, дори и с минимално участие. Ако се захванете с такъв проект, постарайте се да разпределите времето си, за да се вместите в дневния режим, който сте предвидили.

Четене на книжки

Ако искате да възпитате читател, предлагайте подходящи за възрастта книги - приказки и енциклопедии с впечатляващи и реалистични илюстрации, с малко текст, за предпочитане с едри букви. Четенето на книжки може да бъде поднесено като отделно занимание – осмисляне на текста, задаване на тематични въпроси към него, посочване на картинки. Не случайно за повечето деца, това е най-приятната част от вечерния ритуал преди сън. Може да четете изразително или шепнейки. Не забравяйте, че както за всичко останало, така и за четенето, децата се вдъхновяват от личния ни пример най-много.

Сензорни игри

Сензорните игри са чудесен начин детето да изследва света, използвайки всичките си сетива. Докосване на различни текстури, разпознаване и имитиране на звуци, съпоставяне на различни тежести, рисуване с пръсти, игри с вода... толкова много елементи, които можете да включите в игрите. Случвало ли Ви се е да помиришете парфюм и веднага да се сетите за определен човек или да помиришете липа и да Ви изплуват спомени от детството? Това е така, защото зоните, в които мозъкът ни обработва ароматите, спомените и емоциите в голяма степен се припокриват. Друг вълнуващ и забавен начин да задържите вниманието на малкия Ви изследовател е да правите експерименти с подръчни материали.

Двигателни игри

Освен танци, йога и гимнастика, можете да играете на гоненица, криеница, „пускам, пускам кърпа“, „джуджета и великани“ или да имитирате походката на някои животни (патешко ходене, скачане като жабка, стоене на един крак и т.н.). Много полезни са и игри с пръсти („Дай, бабо, огънче“, показване на заешки ушички, рисуване с двете ръце едновременно). Те са вид мозъчна гимнастика, която подпомага развитието на всички познавателни процеси.

Каквото и да решите запомнете, че най-ценното за детето Ви е времето, прекарано с него, защото така то създава спомени за цял живот. Забавлявайте се и си припявайте „От дъждеца, ах, нас не ни е страх!“.

Текст: Евелина Чанева от "Психология и ранно детско развитие"